Casa Municipală de cultură Pașcani

"Mihail Sadoveanu"

din 1960

Casa de Cultură Pașcani "Mihail Sadoveanu"

"Nu cunosc altă libertate pentru oameni decât cultura"

Targul mesterilor populari

casa de cultura

Pentru al XIII-lea an consecutiv, Casa Municipală de Cultură „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, Primăria și Consiliul Local al  Municipiului Pașcani, Muzeul Municipal din Paşcani și Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova având partener Colegiul Național ,,Mihail Sadoveanu” din Pașcani, organizează în perioada 15-17 iulie 2022 pe Strada Ştefan cel Mare și Sfânt din Municipiul Paşcani cea de-a XIII-a ediție a Târgului Meşterilor Populari, manifestare cunoscută în ultima vreme ca Târgul de Sântilie. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 15 iulie, de la orele 10.30 în cadrul căreia va avea loc înmânarea diplomelor de participare a meșterilor participanți, un cuvânt de salut din partea oficialităților și a organizatorilor și un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Rapsozii Siretului al Casei Municipale de Cultură,, Mihail Sadoveanu” din Pașcani împreună cu soliști vocali.

La această manifestare au fost invitați circa 130 de meșteri populari din toate zonele țării și din Republica Moldova. Dintre aceștia și-au anunțat prezența la Pașcani 69 de meşteri şi creatori populari din întreaga ţară și din Republica Moldova. Târgul va avea ca obiective principale promovarea meşteşugurilor artistice tradiţionale şi educarea publicului, în special a celui tânăr, în spiritul cunoaşterii, preţuirii şi respectului pentru tradiţii şi bun gust.

În acest context vor fi organizate și anul acesta 5 (cinci) ateliere de inițiere și deprindere a unor meșteșuguri (olărit meşter instructor: Rodica Mocanu, Tansa-Iași, țesut – Ivănușcă Maria Daniela, Iurești-Todireni-Botoșani; prelucrarea pieilor – Liviu Sahlean, Frasin-Suceava și împletituri în sfoară – Elena Ciocârlan, Ștefan cel Mare-Neamț). Atelierele se vor derula după următorul program: vineri, 15 iulie, între orele 17.00-19.00 (toate meșteșugurile); sâmbătă, 16 iulie, între orele 10.00-12.00 și 16.00-18.00 (toate meșteșugurile); duminică, 17 iulie, între orele 11.00-13.00 (numai olărit, ceramică decorativă, prelucrarea pieilor și împletituri în sfoară). Înscriererea participanților (până în 18 ani) este gratuită. Detalii suplimentare pot fi obținute la tel. 0728 275 138 (D-na Daniela Calistru). De asemenea vineri, 15 iulie începând cu ora 16.00 în sala Arcadia a Casei de Cultură va avea loc lansarea cărții etnografului Marcel Lutic Timpul sacru. Sărbătorile de altădată, ediția a III-a, adăugită. Prezintă etnograf Angela Paveliuc Olariu. Moment artistic susținut de Grupul vocal „Străjerii Moldovei”, coordonat de prof. Mihaela Ungureanu.

Daniela Calistru                                                 

Director Casa de Cultură Pașcani

Despre Casa de Cultură

Actuala clădire a Casei de Cultură a fost inaugurată in 1960 iar din 1961 poartă numele marelui scriitor Mihail Sadoveanu născut la Pașcani. In acel an s-a realizat prima ediție a zilelor Mihail Sadoveanu, care in 2014 a ajuns la cea de a XLIII-a editie.

Linkuri utile

Social Media

Created by Smart WebDesign